در حال بارگذاری ...
مدیر مجتمع فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران:

یک تیر و سه هدف با ساخت بلک‌باکس تخصصی ساری

بالاخره انتظار هنرمندان تئاتر مرکز استان برای داشتن یک سالن با کیفیت و تخصصی تئاتر به سر رسید و کار ساخت بلک‌باکس تخصصی و بزرگ تئاتر مازندران پایان یافت.

به گزارش تئاتر مازندران، تیر امسال که خبر تغییر وضعیت سالن طبقه سوم اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران برای تبدیل شدن به یکی از مجهز‌ترین پلاتوهای تخصصی تئاتر کشور منتشر شد شاید کمتر کسی فکرش را می‌کرد که این طرح دست‌کم به همین زودی‌ها به سرانجام برسد و احتمالا به سرنوشت بسیاری از پروژه‌های عمرانی فرهنگی دیگر گرفتار شود. آن هم در شهری که سال‌هاست مجتمع فرهنگی و تالار مرکزی آن به خاطر بی‌توجهی مسئولان نیمه‌کاره مانده و به بهره‌برداری نمی‌رسد. اما در این پروژه‌ همه چیز متفاوت پیش رفت تا ثابت شود مشکل همیشه از بی‌پولی و کمبود بودجه نیست، بلکه به دانش و پیگیری و مدیریت درست نیاز است تا بسیاری از پروژه‌های نیمه‌کاره فرهنگی یا حتی سایر پروژه‌ها در مازندران به پایان برسند.

مجهزترین پلاتوی تخصصی تئاتر شمال کشور و یکی از بهترین پلاتوهای تئاتر کشور در 6 ماه تکمیل شد و قرار است اوایل ماه آینده در مراسمی رسمی با حضور مسئولان از این سالن بهره‌برداری شود. پلاتویی که با پیشنهاد «محمد فضلی» مدیر مجتمع فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران، ساخت آن آغاز شد و با پیگیری‌های او و همراهانش امروز فاز نخست آن به پایان رسیده و آماده بهره‌برداری است.

به گفته فضلی فاز نخست این پروژه‌ پایان یافته و احتمالا اوایل دی ماه مراسمی برای بهره‌برداری از آن برگزار می‌شود تا هنرمندان تئاتر مرکز استان از این به بعد به جای تمرین در لابی مجتمع فرهنگی هنری اداره کل، در فضایی مناسب و حرفه‌ای تمرین کنند و هنرمندانی هم که مایل به اجرای نمایش خود در بلک‌باکس هستند برای تولید و اجرای نمایش‌های خارج از قاب صحنه‌ای در ساری مشکلی نداشته باشند.

مدیر مجتمع فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران با بیان این‌که فاز نخست ساخت این سالن بلک باکس به پایان رسید، گفت: بلک‌باکس ساری برای 180 نفر صندلی دارد، اما با توجه به فضای مناسب سالن، امکان این‌که بین 230 تا 250 نفر در سالن حضور یابند هم وجود دارد.

سالن باب میل کارگردان‌ها

«محمد فضلی» اظهار کرد: این سالن دارای صحنه چهارسویه است و سکوی صندلی تماشاگران هم در آن متحرک است. به این ترتیب کارگردان می‌تواند به تناسب شیوه اجرا محل قرار گرفتن صندلی‌ها را تغییر دهد و سن متفاوتی را طراحی کند. در واقع کارگردان می‌تواند ترکیب و چیدمان سالن را به شکل یک سویه، دو سویه، سه سویه یا چهارسویه برای اجرای نمایش خود تغییر دهد.

وی درباره زمان آغاز حضور گروه‌ها برای تمرین و اجرا در سالن تصریح کرد: به محض این که مراسم افتتاحیه برگزار شود، برنامه‌ریزی برای تمرین و اجرای گروه‌های تئاتر انجام خواهد شد. سالن به طور تخصصی برای اجرای تئاتر طراحی شده و طبیعتا فقط در اختیار گروه‌های تئاتری قرار می‌گیرد. البته اگر گروه‌های مدرن و مجوزدار موسیقی هم که معمولا در صحنه‌های بلک‌باکسی یا خاص کنسرت اجرا می‌کنند به این سالن نیاز داشته باشند، در صورت خالی بودن سالن در زمان مد نظرشان و با اولویت پس از گروه‌های تئاتری می‌توانند در این سالن به اجرای برنامه بپردازند.

مسئول پیشین واحد هنرهای نماشیی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در پاسخ به این پرسش که آیا گروه‌های تئاتر سایر شهرستان‌ها هم امکان حضور در این سالن را دارند، خاطرنشان کرد: در ساری 12 گروه پروانه‌دار و 13 گروه بدون پروانه حضور دارند و فعالیت می‌کنند. اولویت هم با گروه‌های مرکز استان است، چون سالن در شهر آن‌ها ساخته شد. بنابراین فعلا با توجه به این حجم از گروه‌ها و نیازی که به سالن مناسب تمرین و اجرا دارند، جایی برای گروه‌های شهرستان‌های دیگر نیست. اما اگر سالن زمانی خالی بود حتما این گروه‌ها هم می‌توانند از آن استفاده کنند.

تجهیزات کنترل هوشمند نور و صدا

فضلی با بیان این‌که اجرای فاز نخست این پروژه 127 میلیون تومان هزینه داشت، گفت: اجرای فاز دوم سالن بلک‌باکس ساری احتمالا سال آینده آغاز می‌شود. در تلاش هستیم که از بودجه جدید هم سهمی برای فاز دوم این پروژه کسب کنیم. در فاز دوم قرار است 2 اتاق گریم برای آقایان و خانم‌ها ایجاد شود و سرویس‌های بهداشتی را بهسازی شوند. تجهیز اتاق فرمان به دستگاه‌های پیشرفته هم برای کنترل و مدیریت صحنه هم از برنامه‌های فاز دوم پروژه است. در حال حاضر کنترل سیستم صدای سالن به شکل هوشمند و با گوشی‌ یا تبلت انجام می‌شود که در نظر داریم کنترل نور سالن را نیز در فاز دوم به همین سیستم مجهز کنیم.

وی تصریح کرد: این سیستم کنترل به جز چند سالن مرکز کشور، در شهرستان‌های کشور وجود ندارد و از این حیث بلک‌باکس ساری یکی از به روزترین سالن‌های کشور است. حتی برای بلک‌باکس یک سایت هم طراحی شده که در حال راه‌اندازی است و با بهره‌برداری از سالن از این سایت هم رونمایی خواهد شد. تمام برنامه‌های مربوط به مدیریت بلک‌باکس در این سایت ارائه می‌شود و بلیط‌فروشی نمایش‌هایی که در این سالن قرار است اجرا شوند فقط از طریق این سایت انجام می‌شود. حتی تبلیغات گروه‌ها نیز روی این سایت قرار می‌گیرد. تلاش شده که بلک باکس ساری یک مجموعه کامل برای اجرا باشد و همه جوانب را در نظر بگیرد.

پیشنهاد واگذاری سالن به انجمن نمایش

مدیر مجتمع فرهنگی هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران با بیان این‌که پیشنهاد کردیم تا مدیریت این سالن به دفتر انجمن نمایش شهرستان ساری سپرده شود، گفت: در صورت واگذاری سالن، اداره کل به عنوان ناظر بر فعالیت‌ها حضور خواهد داشت و مدیریت و برنامه‌ریزی برای سالن توسط انجمن هنرهای نمایشی انجام می‌شود.

فضلی درباره وجود این امکان که سایر شهرستان‌های استان نیز دارای چنین فضایی شوند، اظهار کرد: به نظرم در همه شهرستان‌هایی که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مجتمع فرهنهگی و هنری دارد می‌توان چنین کاری را در مقایس کوچک‌تر و بسته به تعداد گروه‌ها و هنرمندان و نیاز شهرستان انجام داد. اما چون نگاه مناسب و تخصصی و پیگیری لازم وجود ندارد، این اتفاق تا کنون نیفتاده است. در شهرستان‌ها به خاطر کوچک‌تر بودن سالن‌ها طبیعا هزینه کمتری هم نیاز خواهد بود.

امکان ساخت بلک‌باکس در سایر شهرستان‌ها

وی با بیان این‌که در همه مجتمع‌های اداره کل فضایی هست که بشود بلک‌باکس مجهزی را در آن طراحی کرد، افزود: معمولا بودجه‌های عمرانی در برخی ادارات با هر مقداری هم که باشد صرف کارهای دیگری می‌شود که هیچ ضرورتی ندارد. چندی پیش این پیشنهاد را به مدیرکل محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح کردم که حاضرم با همکاری دفتر فنی اداره کل، برای هر شهرستان بسته به نیاز و فضایی که دارند پروژه‌ای را تعریف کنم تا ساخت سالن‌های تخصصی در این شهرستان‌ها توسط مدیران شهرستان‌ها در دستور کار قرار بگیرد. یعنی طرحی سراسری برای استان ارائه کنیم که هزینه‌ای کم و کاربری بالا داشته باشد.

این هنرمند تئاتر استان خاطرنشان کرد: گلوگاه، بهشهر، نکا، قائمشهر، جویبار، سوادکوه، بابل، بابلسر، آمل، نور، محمودآباد، نوشهر و تنکابن شهرستان‌هایی هستند که در آن‌ها مجتمع فرهنگی هنری داریم. در هر کدام از این مجتمع‌ها می‌توانیم فضای تخصصی مناسبی داشته باشیم. اما مشروط بر آن‌که پیگیر باشیم و برای دریافت بودجه و اجرای پروژه بجنگیم. متقاعد کردن مدیران شاید سخت باشد، اما غیرممکن نیست.

یک تیر و سه هدف

فضلی تصریح کرد: دقیقا از نخستین روزی که مدیریت مجتمع فرهنگی هنری اداره کل به من واگذار شد اجرای این طرح را هدفگذاری کرده بودم. من با پیشنهاد ساخت و پیگیری برای اجرای این بلک‌باکس ساختن این سه هدف داشتم. نخست این‌که گروه‌های تئاتر شهرستان از این وضعیت خلاص شوند و به شکل آبرومندی به تمرین و اجرا بپردازند. دوم این‌ که بگویم می‌شود در همین شرایط و وضعیت و با کمبود بودجه و اعتبار هم کار کرد؛ به شرط آن‌که دغدغه را ایجاد کنیم. دغدغه را باید من هنرمند ایجاد کنم. سومین هدف هم این بود که بگویم می‌شود به مدیران و نیروهای جوان اعتماد کرد.

وی با دعوت از استاندار و همه مسئولان شهرستان برای حضور در مراسم افتتاحیه بلک‌باکس ساری گفت: انتظار داریم حالا که این همه از راه را پیش آمدیم، مسئولان هم حمایت کنند. این مجتمع به یک سری اعتبارات دیگر هم  نیاز دارد که نگاه ویژه مسئولان ارشد استان می‌تواند به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برای افزایش زیرساخت‌های هنری کمک کند.

اشکان جهان‌آرای




نظرات کاربران